Kordunska 7, HR-10000 Zagreb info@lumening.hr 098 / 63 63 22

Kalkulator uštede

Kalkulator uštede na LED rasvjeti

Izračunajte uštedu električne energije

Koristeći kalkulator uštede moguće je dobiti sliku kolika je ušteda električne energije ako s dosadašnje halogene rasvjete pređemo na 15W LED rasvjetu uz opciju korištenja senzora pokreta. Isprobajte i uvjerite se sami kako je povrat investicije moguć nakon vrlo kratkog vremena.

Zašto kalkulator uštede

Kalkulator uštede, naravno, nije u potpunosti precizno mjerilo uštede energije, ali svakako daje osjećaj koliko je prelazak na LED rasvjetu isplativ. Osim toga, daje sliku koliko je vremena potrebno da takva investicija sama sebe isplati. U izračun je potrebno dodati i broj žarulja koje bi u proteklom vremenu pregorjele, a čija cijena svakako nije zanemariva.

Kako kalkulator uštede radi

Za početak potrebno je odabrati broj rasvjetnih tijela koje planiramo zamijeniti. U slučaju stambene zgrade obično se radi o svim stropnim lampama u stubištu. Zatim odabiremo snagu žarulja koje se trenutno nalaze u rasvjetnim tijelima. Obično se radi o žaruljama od 60, 75 ili 100 W. Klizačem “broj radnih sati u danu” odabiremo prosječan broj sati koliko rasvjetna tijela rade u danu. U stambenim zgradama taj broj možemo dobiti uzmemo li prosječan broj paljenja stubišne rasvjete pomnožen s duljinom trajanja rasvjete podešenim na stubišnom automatu. Ovisno o broju katova zgrade, obično se radi periodu od 1 – 3 minute, a za grubu procjenu možemo uzeti da će svaki stanar u zgradi rasvjetu upaliti 3 puta u danu. Dakle, zgrada s 5 katova i 15 stanova (45 stanara), rasvjetu će prosječno paliti 135 puta. Ako je stubišni automat podešen na 2 minute, radi se o 4.5 sata koliko će sva rasvjetna tijela u stubištu raditi. Sljedeći je korak odabrati želimo li, osim zamjene rasvjetnih tijela, uvesti i senzore pokreta. Senzori pokreta dodano štede električnu energiju i to na 3 načina:

  • omogućuju paljenje samo onih rasvjetnih tijela gdje je detektiran pokret
  • omogućuju podešavanje kraćeg vremena trajanja upaljenog svjetla (npr. 30 sekundi umjesto 1-3 minute)
  • onemogućuju paljenje rasvjete ako u prostoru ima dovoljno prirodnog svjetla (zgrade s prozorima u stubištu)

Ovisno o konfiguraciji zgrade odnosno tome kako su rasvjetna tijela raspoređena, senzorska rasvjeta aktivirat će u prosjeku 55% rasvjetnih tijela. Drugim riječima, doprinijet će uštedi el. energije dodatnih 45%. Posljednje, potrebno je odabrati koliko godina želimo uzeti u računicu za uštedu energije. S obzirom na to da je LED rasvjeta značajno dugovječnija od halogene, što veći broj godina odaberete ušteda će biti veća.