Kordunska 7, HR-10000 Zagreb info@lumening.hr 098 / 63 63 22

Isplati li se prelazak na LED rasvjetu?

Jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo je da li je pravo vrijeme za prelazak na LED rasvjetu. Početna investicija još je uvijek nešto veća nego kod klasične halogene, ali kakva je dugoročna računica? Koliko se brzo investicija vrati i koje su razlike između štedne i LED rasvjete, pročitajte u nastavku.

Usporedba tehnologija

Pogledamo li u prošlost vidjet ćemo da je rasvjeta do danas doživjela nekoliko velikih tehnoloških promjena. Priča je započela krajem 19. stoljeća kad je Thomas Edison izumio žarulju s žarnom niti. Njezin rad u suštini se svodi na zagrijavanje tanke volframove niti koja zbog visoke temperature zrači, većim dijelom u infracrvenom, a manjim u vidljivom spektru. Takav tip žarulja u našim se krajevima zadržao do 2013. godine odnosno ulaska Hrvatske u EU kada je njihova prodaja zabranjena. Evolucija “Volframovih žarulja” su halogene žarulje koje su konceptualno slične, uz dodatak plina poput joda, broma, klora ili fluora koji se koristi kako bi se spriječilo trošenje žarne niti. Time se postiže oko 20% veća količina svjetla, ali i mogućnost izrade žarulja s manjim staklenim balonom.

Štedna žarulja nije LED žarulja

Nakon halogenih žarulja razvijene su štedne žarulje, poznate još i kao fluokompaktne ili CFL žarulje, koje su svojevrsna izvedenica fluo žarulja, zbijenih u manje kućište. Njihova je potrošnja 3 do 4 puta manja od one halogenih žarulja, ali su nakon pregaranja vrlo nezahvalne za pohranu i reciklažu s obzirom na to da sadrže živu. Osim toga, pošto zahtjevaju određeno vrijeme da se električki vodljiv plin unutar žarulje zagrije kako bi ona postigla maksimalnu količinu svjetla, nisu zahvalne za korištenje na mjestima koje imaju česte uklope i isklope rasvjete (npr. stubišta stambenih zgrada). Radni vijek im iznosi oko 10.000 radnih sati, što je čak 10 puta dulje od halogenih žarulja.

Konačno, posljednjih 10-tak godina sve su prisutnije LED žarulje. Njihova osnova su poluvodiči koji, kada kroz njih proteče napon, svijetle. Takve žarulje troše još manje od CFL žarulja, a zbog činjenice da nemaju metalnih niti i plinova, imaju dvostruko dulji radni vijek. Ne pate od problema čestih uklopa i isklopa, a i značajno manje zagrijavaju prostor prilikom rada.

U sljedećoj tablici prikazana je razlika između spomenuta 4 tipa rasvjetnih tehnologija:

Usporedba žarulja - žarna, halogena, štedna, LED

Isplati li se investicija

Početna investicija u LED rasvjetu zasigurno postoji i veća je od kupnje rasvjetnog tijela s “klasičnim” žaruljama. Međutim, uzmemo li u obzir prosječan rok trajanja halogene žarulje, njezinu cijenu od oko 25-30 kuna i činjenicu da halogene žarulje kroz koju godinu zbog svoje izuzetne neučinkovitosti više neće biti moguće kupiti, brzo dolazimo do računice da čak i ne uzimanjem u obzir samu uštedu električne energije u periodu od 3 ili 5 godina, rasvjetna tijela s LED diodama vrlo brzo sama sebe isplate.

Kolika je zaista ušteda električne energije

Izračunati uštedu električne energije nije teško. Uzmemo li za primjer stan koji ima 3 žarulje od 100W koje prosječno dnevno rade 3 sata, njihova dnevna potrošnja iznosi 3 kom x 3h x 100W = 900 Wh. U periodu od 5 godina žarulje će napraviti utrošak električne energije od 0.9 kWh x 365 dana x 5 godina = 1.642,50 kWh. Ako uzmemo da je cijena kWh otprilike 0,50 kn, utrošak električne energije u periodu od 5 godina iznosi otprilike 820 kuna. Iste te žarulje, kada bi bile LED (15W), utrošile bi oko 125 kn električne energije. Razlika između tih iznosa svakako nije zanemariva, pogotovo kada se na nju nadoda i cijena kupnje nekoliko novih halogenih žarulja koje će zasigurno u tom periodu pregorjeti.

Saznajte više o uštedi energije uz naš kalkulator uštede.

Odaberite Lumening

Lumening među svojim proizvodima ima isključivo LED rasvjetna tijela. Osim toga, većina naših kupaca, pogotovo u području zgradarstva, odlučuje se za rasvjetna tijela opremljena mikrovalnim senzorom pokreta čime se dodatno štedi na električnoj energiji jer se rasvjetna tijela ponašaju autonomno odnosno pale se nezavisno jedno o drugom. Tako na primjer osoba koja stanuje u prizemlju do dolaska u stan upali samo jednu plafonjeru, a ne i sve plafonjere na katovima.

Osim toga, u sklopu nekih naših proizvoda moguće je montirati i tzv. panik module koji rasvjetnim tijelima omogućuju dodatnu autonomiju u slučajevima nestanaka električne energije.

Budite slobodni proučiti informacije na našim stranicama i kontaktirati nas ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili želite dobiti neobavezujuću ponudu.

Lumening rasvjetni proizvodi

Što vi mislite o prelasku na LED rasvjetu? Recite nam u komentarima.

Podijeli
Tweetaj
+1